Halka açılan firmalar hakkında her türlü hakaret, yalan haber, manipülasyon serbest. Sanki hiç bir şekilde denetlenmiyor ve ceza verilmiyor. Bundan 3-5 sene öncesine kadar forum sitelerindeki küçük yorumlar bile büyük para cezalarına çarptırılırken, bugün ortam bu halde. Artık halka kapalı olmak moda.
Bundan kısa bir süre öncesine kadar halka açık olmak modaydı… Borsada işlem görmek ise büyük bir prestij sağlıyordu. Hedefler büyüktü, Halka Arz Seferberliği borsayı büyütecek, ülkemize katkı sağlayacaktı. Başarılı olsaydı Türkiye çok uzak hedeflere koşabilirdi, tabii ki birileri bundan hiç hoşlanmadı. Başarılı olmamalıydı… Olamadı… Türkiye düşmanı uluslararası güçler çok çalıştı. Tetikçilere para dağıttı, lobi yapıldı. Halka açılan firmaların vizyon sahibi olmayan patronları, gelen sermayeye kendi parası gibi bakıp bunların ekmeğine yağ sürdüler. Bir an önce parayı cebine koyup gitme telaşına düştüler.
Borsa bir vurgun yeri, halka arz olan bütün firmalar da bu vurgundan faydalanmak isteyen fırsatçılar gibi lanse edildi. Bazıları gerçekten de öyleydi. Bu kavram üzerine toplum mühendisliği yapıldı. Halka açılan firmalar da buna fırsat verdi. Gerçi vermese ne olur? Sosyal medya denilen platformlarda, Türkiye düşmanı örgütlerin paralı tetikçileri, kurunun yanında yaşı da yakacak, kimse de bunun hesabını soramayacaktı. Halka açılan firmalar hakkında her türlü hakaret, yalan haber, manipülasyon serbest. Sanki hiç bir şekilde denetlenmiyor ve ceza verilmiyor. Bundan 3-5 sene öncesine kadar forum sitelerindeki küçük yorumlar bile büyük para cezalarına çarptırılırken, bugün ortam bu halde. Sizce bu durumun arkasında küçük bir organizasyon mu var? Bunu yapanların hiçbir şekilde yargılanmaması tesadüf mü?
Halka açık firmalar acil şekilde kendi hak ve yararlarını savunan bir sivil toplum örgütü altında birleşmeli, toplu davalar açabilmeli. Kendi içinde de yanlış yapanları cezalandırabilecek bir yapıya kavuşmalıdır. Devlet halka açılın dedi, firmalar halka açıldı. Yanlışları olan cezasına razı olmalı ama doğruyu yapmaya çalışana kimse neden sahip çıkmıyor?
Borsada oluşan her fiyat hareketinden patronlar sorumlu tutuluyor. Bu hareketlere müdahale etmesi isteniyor; düşerse al, çıkarsa sat. Halbuki bu suç. Sermaye Piyasası Kanunu fiyatlara müdahale etmeyi suç sayıyor. Yani düşerken alabilirsin, çıkarken satabilirsin ama makul ölçülerde. Yani “Sen fiyat oluşturamazsın” diyor. Patron ya da ortaklar fiyat oluşturmadığı için suçlanabilir mi? Yani doğruyu yaptığı için… Evet, Türkiye’de bu mümkün. Sosyal medya önce “Patron aldı, sattı” diyor; eğer yapmadıysan “Neden alıp satmadın?” diye hesap soruyor. Patron ya da ortak her durumda suçlu. İnternet sitelerinde size yönelik her türlü hakaret serbest. Hangi birini nasıl dava edeceksin? Nasıl sonuç alacaksın? Hele halka açılma hareketini durdurma üzerine yabancı halkla ilişkiler kuruluşları devredeyse ve sosyal medya tetikçilerine para akıtıyorlarsa…
Gelinen noktada artık “halka kapalı olmak” moda. Büyümek mi? Kendi özsermayemle ya da kredi çekerek… Böyle diyor paradan çok ismine, saygınlığa önem veren patronlar. Zaten piyasa şartları ağır bir de rakiplerimin beni sırtımdan, haksızca vurabileceği bir alan mı yaratacağım? “Borsa yüzünden kendi işimizi yapamaz olduk, devamlı töhmet altındayız” diye yakınıyor bazı halka açık şirketler. Bir firma düşünün Kosgeb-Tübitak projeleri ile milyonlarca lira destek almış, projelerini tamamlamış, ürünleri çıkarmış. İnternette yazılan yorumlar müthiş: “Bizim tesisatçı da bunları yapıyor”. Demek Tübitak bu konudan anlamıyor, tesisatçılar kadar.
Eğer kendinize, isminize, saygınlığınıza önem vermiyorsanız; birileri hisse senedi fiyatıyla oynamak için her gün hakkınızda elli tane yalan haber yapıp hakaretler ederken buna duyarsız kalabilecekseniz; hisse senedi fiyatı ile yatıp kalkmaya, hisse fiyatları düşse de çıksa da sorumlu tutulmaya ve hakkınızda yapılacak her türlü habere razıysanız… Halka açılın. Belki de ileride bu konu savcılıklara mahkemelere yansıyacak ifade vereceksiniz, yazılı basına da çıkacaksınız, buna hazırsanız halka açılın. Yok, “Ben batsam da kendi paramı batırırım, çıksam da kimseye hesap vermem. Bu tür dalaverelerle uğraşamam” diyorsanız… Halka kapalı olmak moda oldu. Biraz düşünün derim.