İçeriğe geç

Vahşi Batı’nın borsaları…Kovboylar, sığır çobanları, sığırları idare etmekte çok maharetli, artık kim silahını hızlı çekerse…

Akla mantığa uygun gitmiyorsa işler…Alttakiler bilirken üsttekiler habersiz seyreder, hesap zamanı gelince, hesabı üsttekiler öder…

Biraz da roman gibi yazalım mı? Uykusuz bir gecenin sabahında sakalını okşayarak baktı matriks ekranına, dünyada pandemi krizi nedeniyle düşen borsalar izin vermiyordu hiç bir harekete her yer kıpkırmızı dedi, cepte oradan buradan alınan borçlar, tefeciden alınan krediler, borsadaki zarar eden pozisyonlar…bugünler de  geçecek dedi, gün gelecek yapıcam operasyonu çakıcam malı kerizlere, bir spor araba bir de tekne alıcam diye düşündü ve rahatladı…illaki malını satmak isteyen bir patron, toplu malı olan bir borsacı olacaktı. Başına da bir şey gelmesin diye gerekli çevre kurulmuştu. HERKES PARA BİRİKTİRİRKEN O TWİTTER’DA KERİZ BİRİKTİRMİŞTİ…boşuna mı ? Zamanı gelince bu birikim paraya dönecekti. En az 30 milyon komisyon almalıyım demişti, en az 30 milyon…o telefon gelecek ve herkes benim diğer ihalecilerden ne kadar daha iyi olduğumu görecek.

Aslında FED sistemi kurtarmak için bu parayı basıp, bastığı parasını çöp gibi sokağa saçmasa, diğer devletlerde de benzer hareketler olmasa o telefon hiç çalmayacaktı. Ama bu da onun kısmetiymiş…o ve onun gibi binlerce piyasa dolandırıcısı dünyanın her yerinde büyük paralar kazandılar. 30 milyon değil 50-100 milyonlar havada uçuştu ve kerizlerin parası ile batık durumdaki firmalar karlı firmalara göre çok daha yükseğe çıktı. Tabii ki düğünden kaçıp üstünde gelinlikle kamyon durduran Müjde Ar’ın oynadığı rolün namusu benim üzerime değil ama devletin üstünedir. O ZAMAN TECAVÜZDE SUÇ SAYILMAYACAK MI?

Bir devlet kurumunun en başında olan bir arkadaşım şöyle demişti, hesap hep başa sorulur.

Sığır sürüsünü idare eden kovboylar aklıma geldi borsaları seyrederken, hayvanları geniş güzel otlaklara da, hızla akan bir nehire de sokabilen bu yetenekli çobanlardır. Hayvanlar nehirde de boğulabilir, geniş otlaklara da ulaşabilir. Burada anahtar bilgi ve tecrübedir. 

Bir arkadaşım finansal okur yazarlık için eğitim ile beraber aynı aile hekimlerinde olduğu yatırım danışmanlığı kurumunun da olması gerekiyor demişti. Çok haklı çünkü parasını üçkağıtçılara kaptıran aileler dağılma tehlikesi ile karşı karşıya kalır. Devleti oluşturan en küçük unsur, aile dağılacaktır. Hücresel dağılma ile de devletler çöker.

Borsa Uzmanları Derneği 1990 yılından beri var olan eski ve köklü bir kurum. Tecrübe ve bilgi sahibi 2000’e yakın uzman burada üye. Bu dernek bir baro gibi yeniden yapılanıp bu sistemi kurabilir, devlet her türlü desteği vermelidir.

Faizlerdeki artış eğilimine paralel, Borsaya yeni yatırımcı akışı dolayısıyla finansal cahil akışı da çok hızla artmayacaktır. Bu yüzden bedelli sermaye artışları ile patron malı satışı zor olabilir. Bu arkadaşlar bir ömür yetecek paralarını zaten kazandılar şimdi bir kısmını avukat, bilirkişi, yargı masrafı vs de harcasalar da o da sadakası olsun. Ceza yiyenler zaten kazancının kaçta kaçını veriyor? Ancak sadaka olur…

Teknik analizde çift tepeler güçlü işlem hacmi ile aşılması gereken yerlerdir. Dirençler her zaman kendine doğru çeken manyetik bir etki yaratır ancak kırılmalar için güç ve güzel beklentiler gerekir. Avrupa’da havaların soğuması ile beraber grip vakalarında büyük artışlar bekleniyor bunu dikkate almak lazım.